Tämän aiemman pohdiskeluni innoittamana vietin pari päivää hyödyllisesti kuunnellen ja katsellen Amy Purdya, Sean Stephensonia ja Nick Vujicicia saadakseni selville, mistä heidän elämänhalunsa kumpuaa (lievästi sanottuna) haastavista ulkoisista olosuhteista huolimatta. Vaikka minulla on ulkoisesti terve vartalo kaikkine raajoineen, olen ainakin ajoittain "henkisesti rampa" : lamaantunut, apaattinen, osittain jo uskoni ja toivonikin menettänyt.  Vaikkei olekaan tarkoituksenmukaista verrata itseään muihin uskon, että jokainen voi oppia jotakin toiselta ihmiseltä. Esimerkin voima on valtava. Seuraavassa ei liene mitään sellaista, mitä ei joku elämänhallintaguru jo olisi keksinyt, mutta nämä minä pähkäilin ihan itse:


1. Elämän tarkoitus
Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta elämänhaluinen ihminen uskoo siihen, että hänen elämällään on jokin tarkoitus. Hän uskoo ja kokee olevansa jollakin tavalla hyödyllinen ja tuntee, että hänellä on jokin tehtävä maapallolla.

2. Intohimo
Elämänhaluisella ihmisellä on jokin intohimo, asia, jota hän rakastaa yli kaiken ja joka tuottaa hänelle suunnatonta iloa ja onnea. Tästä asiasta hän saa voimaa synkimpinäkin hetkinään ja hänellä on aina aikaa sille.

3. Verkosto
Elämänhaluinen ihminen kokee olevansa osa jotakin: perhettä, yhteisöä, yhteiskuntaa, maailmaa, maailmankaikkeutta. Hän tietää, että tarvitsee muita ihmisiä ja hyväksyy sen. Hän ei pelkää pyytää apua ja on valmis myös antamaan sitä. Hänellä on ihmisiä ympärillään ja hän antaa ja saa rakkautta.

4. Visio
Elämänhaluisella ihmisellä on selkeä tavoite: Sean Stephenson halusi tavata Dalai Laman. Hänellä ei ollut hajuakaan, miten se olisi mahdollista eikä hän edes miettinyt, miten sen voisi toteuttaa - hän vain piti kirkkaana mielessään ja sydämessään ajatuksen siitä, että jonakin päivänä tapaa Dalai Laman. Ja niinhän hän tapasi.
Amy Purdy halusi oppia lumilautailemaan proteeseilla. (Sitä ennen hänen oli opittava pysymään pystyssä ja kävelemään niillä.) Vaikeinakin hetkinä tämä visio säilyi kirkkaana mielessä, niin kirkkaana, että sen saattoi lähes tuntea kehossaan. Vuoden 2014 paralympialaisissa hän sijoittui pronssille. Kun yksi tavoite on saavutettu, seuraava jo kolkuttelee nurkan takana.

5. Itsekunnioitus
Elämänhaluinen ihminen on oppinut hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Hän ei vertaa itseään muihin eikä ajatuksissaan soimaa itseään. Koska hän pitää itse itseään arvossa, kuin huomaamatta muutkin suhtautuvat häneen hyväksyvästi ja arvostavasti ilman, että kenenkään täytyy tehdä siitä numeroa. Ilkeämielisten puheiden ja juttujen hän antaa mennä ohi silmien ja korvien, sillä koska niistä ei seuraa hänelle mitään hyvää, hän ei tarvitse niitä mihinkään. Itsensä hyväksyminen sisältää myös kiitollisuuden ihan kaikista kokemuksista, niistä vaikeimmistakin.

6. Itsensä hoitaminen
Elämänhaluinen ihminen pitää huolta itsestään. Hän syö terveellisesti, liikkuu ja nukkuu riittävästi. Hän erottaa arjen ja juhlan. Itsestään huolehtiminen on itsensä kunnioittamista ja rakastamista.

7. Ahkeruus
Elämänhaluinen ihminen on oppinut, että tavoitteitaan ei voi saavuttaa ilman työtä. Hän on tehnyt suunnattomasti työtä - harjoitellut, kaatunut, noussut, toistanut saman lukemattomia kertoja uudelleen - ollakseen siinä, missä on tänään. (Älä siis vertaa omaa lähtöruutuasi hänen maaliviivaansa).

8. Pitkäjänteisyys
Elämänhaluinen ihminen ymmärtää ja hyväksyy, että asiat vaativat paitsi työtä, myös aikaa. Hän uskoo itseensä ja tekee joka päivä jotakin tavoitteensa hyväksi. Hänellä on selkä päivärytmi ja hän käyttää kalenteria: hän työskentelee, kun on työn aika ja lepää, kun on levon aika. Hän antaa itselleen aikaa rakentaa oma ihmeensä. Luovuttaminen on poissuljettu vaihtoehto, koska elämännälkä on kasvanut niin kovaksi. Jos hänestä joskus tuntuukin siltä, että haluaa antaa periksi, hän vetää hetken henkeä, hakee apua, minkä jälkeen hän kykenee jälleen jatkamaan. 

9. Pelon voittaminen
Elämänhaluinen ihminen tekee vaikka pelkää. Oprah Winfreyn haastattelussa Amy Purdy sanoi, ettei hänellä ei ollut aavistustakaan, miten hän selviäisi Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta. Hän ei ollut koskaan ennen tanssinut proteeseilla ja voidakseen tanssia hän tarvitsi monia erilaisia proteeseja tanssilajista riippuen. Kauhusta ja jännityksestä huolimatta - siitäkin huolimatta, että hänen ensimmäinen ajatuksensa oli, että hän ei ikinä pysty siihen - hän osallistui kyseiseen ohjelmaan ja sijoittui toiseksi. Ei turhaan sanota, että ihmeet tapahtuvat mukavuusalueen ulkopuolella.

10. Ilo ja huumori
Vaikeasta lähtötilanteesta ja vastoinkäymisistä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - elämänhaluinen ihminen on oppinut nauramaan, myös itselleen. Elämä ei ole pelkkää visiota ja ahkeruutta ja pitkäjänteisyyttä - se on myös aitoa iloa ja naurua. Ajoittain läpi kyynelten.



553479_10151359242969424_337044742_n.jpg